Dziś na zajęciach kulinarnych "Gotuję nie marnuję" powstały wyjątkowe rogaliki marchewkowe - doskonały sposób, by do słodkości przemycić zdrowe warzywa (zamiast marchewki można dodać dynię, a nawet cukinię).

Przepis jest prosty:

Składniki:

  • 200 g tartej marchewki (2-3 marchewki),
  • 200 g miękkiego masła lub margaryny (dla alergików margaryna bezmleczna)
  • 2 szklanki mąki (dla alergików mąka bezglutenowa + mąka do podsypania
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • marmolada lub gęsta konfitura domowa

Wykonanie:

Wszystkie składniki (oprócz marmolady/konfitury) zagnieść, aby powstała kula. Kulę podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować podsypując mąką. Podzielić na 8 trójkątów i smarować je marmoladą. Zwijać, zaczynając od podstawy trójkąta. Końcówki lekko wygiąć, nadając kształt rogalika. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej margaryną.

Piec 30-40 minut w nagrzanym piekarniku w 180°C (grzałka góra/dół).

Z porcji wychodzi ok. 32 rogalików.

W przepisie marchewkę możemy zastąpić dynią i wyjdą nam równie smaczne rogaliki dyniowe.

Polecamy te pyszne i proste ciasteczka:)

Dodatkowe informacje i zapisy na zajęcia: tel. 618181730.